Follow Sini

Monday, December 31, 2012

Goodbye 2012, Welcome 2013



Assalamualaikum..

Rasa macam lama dah tidak post something dekat Blog. Busy dengan revision untuk Final Exam.
Sangat Jealous tengok orang lain tengah happy-happy sambut New Year sebab perlu menyediakan
apa yang patut sebagai persediaan exam.

Jeng3.. semester ini Pfieya ambik 6 subject termasuk juga FYP (Final Year Project)

Subject apa?? And bila exam?? Nak tahu??
Ok Pfieya bagitau kat sini ye. Boleh kan?? Hehehe.. Jom Terjah

Theories and Techniques of Regional Planning (7/1/2013)
Organizational Development (8/1/2013)
Project Evaluation and Cost Benefit Analysis (8/1/2013)
Public Sector and Corporate Management (9/1/2013)
Approaches to Social Inquiry (10/1/2013)

Jadual sangat padat, padat and padat. Boleh jadi 4 hari tanpa tidur dengan keadaan 2 paper dalam
sehari pada 8/1/2013
Probability memiliki mata panda adalah sangat cerah..ahakkk

Sangat mencabar minda kan?? Doakan Pfieya boleh jawab exam dengan jayanya ya.. Terima Kasih

Tadi bukak Facebook and Twitter, ramai yang dah mula buat status pasal New Year, Good Bye 2012 and azam baru
Memandangkan ramai yang tertanya-tanya apa azam baru Pfieya. Then, nak jugak mention sikit kat sini (gedik je kan?)

1)      Mahu dapat pointer 3 and above (In shaa Allah)
2)      Mahu siapkan FYP dengan jayanya (In shaa Allah)
3)      Mahu Graduate pada masanya (bulan 10 tahun 2013) (In shaa Allah)
4)      Cinta hati?? Ermmm belum kot.. nk dapat kerja lepas Graduate dulu la (In shaa Allah)


For those who sit for final exam either in 2012 or 2013, I wish “Do your best in your exam” and "Get a good result" (result with a flying color) ahakk..
Wish me to do my best too and get a good result yaa


Dear 2013: I hope I can achieve my dream this year. Please be nice to me..hehehe

Sebelum mengundur diri, Pfieya ada something nak bagi kat pembaca Blog Pfieya >> Klik Sini

That All


Future Planner To Be: It's Better To Have a Plan Yet Undone, Rather than Having None At All

Saturday, December 29, 2012

Segmen Blog Review Disember2012 by ShimaStory


Assalamualaikum..

Ding Dong Bell. Pfieya in The House datang lagi (sudah-sudah). Pada Hari Sabtu yang indah ini, Pfieya nak

join satu segmen bertajuk “Segmen Blog Review Disember2012 by ShimaStory”.

Segmen ini berlangsung pada 28/12/2012 – 12/01/2013.





Apa?? Mau Join juga?? Sila Klik Sini.


Ok.. nak cerita pa yang menarik tentang Blog Pfieya ni. Hurmmm.. (menarik ke blog Pfieya ni?).

Actually Pfieya baru tukar header..seperti yang terpapar kat atas tu..hahaha.. menarik sebab dapat buat 

header sendiri tapi ambik freebies dari Blog lain la.. Alhamdulillah menjadi.



Pfieya memang suka color Pink, that why Blog ni full with pink color (semua nak pink) hahaha.. actually tiada

 yang istimewa tentang blog Pfieya sebab dah jadi macam diary harian Pfieya sendiri. Tak terkandung 

banyak info.


Jom la join.. sama-sama memeriahkan lagi segmen ni.

That All



Future Planner To Be: It's Better To Have a Plan Yet Undone, Rather than Having None At All

Wednesday, December 26, 2012

Ketika Rasa itu Datang Menerpa


Assalamualaikum..

Di petang Rabu yang indah. Pfieya rasa pening kepala yang teramat sangat. Seriously tak tahu kenapa. Adakah disebabkan oleh terlalu lama menghadap laptop?? Huhuhu.. Ini la akibat yang perlu ditanggung apabila Malas punya pasal tak mau print nota.. nak baca dari laptop je la kononnya kan?? (apabila perasan diri hebat). Hahaha

Baru-baru ni classmate masa pfieya form 4 & 5 selamat di ijab kabulkan bersama pilihan hati. Tahniah kawan. Semoga berkekalan sampai ke anak cucu ia. Really sorry I can’t attend Majlis perkahwinan tu sebab belum lagi cuti semester.

Btw, petang-petang gini dengar lagu jiwang pun best. Teringat peristiwa malam tadi. Ya, malam tadi. Seseorang yang pernah hadir dalam hidup Pfieya muncul kembali. Siap send gambar lagi tengah-tengah malam. Terkejut jugak dapat mesej dari dia. Kami mungkin tak ada jodoh sebab Pfieya belum bersedia menerima sesiapa dalam hidup Pfieya. Lagipun “couple itu dosa”. Maaf kepada yang bercouple, Pfieya tak berniat menguris perasaan anda, Cuma mahu menulis berkaitan dengan pendapat Pfieya sendiri.

Kepada awak..Ye awak yang pernah saya sayang.. saya tak menyesal jika awak sudah ada pengganti saya kerana saya yakin..In shaa Allah awak, kalau kita memang ada jodoh, satu nanti hari nanti mesti bertemu jua dan akan disatukan dengan satu ikatan yang sah. Ikatan yang direstui oleh kedua-dua parent kita. Jangan bersedih, Allah Maha Mengetahui.


Single is simple, you are free to do something that you like, free to make friend with others without concern about your lover feeling. Besides, it is show that we really need someone to be gentlemen to ask permission from your parent to married you. So, that means that someone really love you.

(Ok, tak kisah dengan English terabur)

Dan ketika tibanya detik itu, Mungkin membuat Pfieya tunduk tersipu malu menerima cinta sejati yang sah dan diredhai olehNya.

Teringat kata-kata seorang sahabat:
“Bila kita memikirkan cinta, Maka cinta akan datang dengan sendiri dalam hidup kita”

That All



Future Planner To Be: It's Better To Have a Plan Yet Undone, Rather than Having None At All

Monday, December 24, 2012

Angry Me


Assalamualaikum..

Ding Dong Bell..huhhhh..mengeluh panjang ok. Bagi rasa tenang datang menerpa dalam diri. Walaupun final exam tahun depan (sebab start 7/1/2013), kedengaran lama walhal hanya beberapa hari sahaja lagi.




Today, Yes today.. double reason make me angry. Don't ask why. So, here because I don't have someone to talk with then I decide to write it here. Yup, because I am hot tampered maybe or because I am "mulut laser" maybe or because you think I am too good maybe.. then, I feel like you are not really like the way I am.
Malas cakap banyak dengan English terabur sana sini.



"Sometimes, you need to endure something that really make you feel pain in your life.. make don't know and be patient is the best decision. Full Stop."

That All



Future Planner To Be: It's Better To Have a Plan Yet Undone, Rather than Having None At All

Sunday, December 23, 2012

Hangout with Girlfriend


Assalamualaikum..

Memandangkan kelas semester ni dah habis. Minggu study week dah pn tiba, Tunggu nak  final exam (walaupun belum start buat revision lagi..hahaha). Pada hari sabtu bertarikh 22/12/2012, Pfieya hangout dengan “Girlfriend” tersayang pergi Pantai Pasir Pandak, Kuching.

Untuk pengetahuan pembaca blog Pfieya, Pantai Pasir Pandak ni terletak 30 km dari Bandaraya Kuching. Bagi yang nak pergi sini, Pfieya tell You, yang korang mesti akan suka pantai ni.. Percaya laa..hahaha

Seriously, semester ini kan, Pfieya jarang keluar pergi Kuching, asyik terperap di Samarahan and Unimas saja. So, hari tersebut bukan main sakan lagi ambik gambar sambil-sambil berkelah. (Berkelah la sangat) Maklum la permandangan cantik dekat situ. Sekaligus me” release ” kan tension lepas semua assignment dah dihantar.

Perjalanan bermula 9.30 pagi, kurang dari sejam menikmati keindahan permandangan pantai suddenly... (tak payah nak suddenly sangat la cik Pfieya) hehehe.. hujan pun turun agak lebat jugak memaksa Pfieya and the geng berteduh dekat gerai makan berdekatan dengan pantai tersebut. Sambil tunggu hujan reda, ada yang prepare tempat untuk sambut birthday seseorang..Girlfriend jugak.. Happy Birthday buat Kak Nisa..

Jom tengok gambar hari tu..gambar boleh menceritakan segalanya. (ayat power la kononnya) hahaha












Habis makan-makan then hujan pun reda, apa lagi.. mula la snap sana, snap sini sambil berjalan dalam hujan renyai-renyai.

Walaupun hujan renyai-renyai, tapi tetap jugak nekad nak ambil gambar. "Hak bergambar, Hak kami"
  (dah macam iklan Milo dah kn?) sambil sengeh-sengeh


























Jam 3.30, selepas solat Zohor..semua mula berangkat nak pergi ke Merdeka Plaza Shopping Mall..cuci mata je sebenarnya sambil menikmati keadaan mall yang bertemakan “Christmas” sebab beberapa hari lagi dah nak Christmas kn?? hehehe.. cantik, creative..semua ada..











Jalan-jalan kat Merdeka Plaza Shopping Mall sekejap je sebab perlu meneruskan perjalanan ke The Spring Shopping Mall atas permintaan Pfieya yang mahu tangkap gambar disana.. decoration yang lagi cantik kat sana.. tak percaya?? Jom terjah!!! Hahaha


















Selesai sesi snap-snap, then sesi makan-makan pulak di Pizza Hutz merangkap mahu sambut Birthday girl.. “ZUHA”.. Amboi!! Sambut 2 Birthday la hari ni.. Suprise cake dari Secret Recipe .. Happy Birthday Girl J




Walaupun penat tapi memori terindah tercipta and akan tetap wujud sampai bila-bila.. In Shaa Allah
"Hidup Tak Selalu Indah, Tapi Yang Indah Akan Kekal Hidup Dalam Kenangan"

Saya sayang Grilfriend-Girlfriend saya

That All

Future Planner To Be: It's Better To Have a Plan Yet Undone, Rather than Having None At All

Friday, December 21, 2012

[sticky] Bloglist Blogger Baharu 2013 | Segmen Tambah Follower


Assalamualaikum..

Ding Dong Bell, join segmen ..join ni “ [sticky] Bloglist Blogger Baharu 2013 | Segmen Tambah Follower

Mahu join?? Klik Sini 







Jom join..boleh tambah bilangan follower

Have A Nice Day

That All

Future Planner To Be: It's Better To Have a Plan Yet Undone, Rather than Having None At All

Photo Contest: Be Yourself ! by Hanna Nabiella


Assalamualaikum..

Ding Dong Bell again. Nak join satu contest dari satu blog comel bertajuk “Photo Contest: Be Yourself ! by Hanna Nabiella”

Tarikh tutup penyertaan >> 28/12/2012

Anda mahu join juga?? Klik Sini






Cutenya banner dengan arnab putih plus love2 colour Pink. Like 100x (hehehe)

Ok. Setelah penat mencari, punya punya cari  klik-klik sana dan sini. Then, finally terjumpa dengan picture muda-muda dulu..hahaha



Yesterday is History, Today is Present and Tomorrow is Mystery



And


Through miles may lie between us, we never far apart,
for friendship doesn't count miles, It's measured by the heart



Walaupun agak malu-malu kucing nak tunjuk gambar Pfieya tapi bak kata owner kepada segmen ni “Be Yourself” so, ok x?? Hahaha


Jom join..ramai-ramai kita memeriahkan contest ini J

That All


Future Planner To Be: It's Better To Have a Plan Yet Undone, Rather than Having None At All

Segmen: Review Blog By Fateha Halim


Assalamualaikum..

Ding Dong Bell again. BW sana sini then, Hari ni nak join satu segmen dari blog comel bertajuk 
“Segmen: Review Blog By Fateha Halim”.

Tarikh tutup penyertaan >> 28/12/2012





Tertarik and mahu join juga?? Klik Sini

Jom ramai-ramai memeriahkan segmen ini..kalau bertuah, nanti owner blog review your blog J


That All


Future Planner To Be: It's Better To Have a Plan Yet Undone, Rather than Having None At All

Student Dulu vs Student Sekarang


Assalamualaikum..

Ding Dong Bell again. Time dekat kelas tadi kan, bukan main lagi lecturer bagi tengok video. Pasal apa yang dia nak ajar. Lepas je tengok video dalam masa 8 minit (kalau tak silap), seriously semua orang muka blur je time lecturer tanya soalan berdasarkan video tu. Disebabkan bagi mendapatkan some information pasal soalan tu, ada jugak yang online guna phone masing-masing Tanya dengan Pak Google (bukan meniru tau, sebab ini bukan quiz atau exam).

Ok. Hari ni bukan nak cerita pasal tu. Duduknya saya disini bertemankan laptop tercinta akan membincangkan mengenai student dulu dan student sekarang (tercinta la sangat kn?).

Kalau student dulu-dulu semua pergi library untuk search some information pasal something, nak buat assignment pun guna tulisan tangan je kn. Sebab itu, memang tidak dinafikan tulisan orang dulu-dulu nampak sangat cantik berbanding dengan tulisan orang sekarang.. tapi tak semua tulisan orang sekarang tulisan dia buruk (kecuali pfieya)..hehehe.

Student dulu-dulu kalau bertaip pun mesti guna mesin taip kan? Pernah juga try tekan-tekan guna mesin taip..tiktoktiktok..seronok sebab ada pengalaman guna mesin taip tu.

Berbanding dengan sekarang, student masing-masing ada laptop. Nak dapatkan maklumat cepat?? Just search dekat pak google je pun boleh. Student akan pergi ke library jika ingin mencari reference yang berbetuk buku dan untuk lebih memahami berkaitan dengan sesuatu subjek atau tajuk assignment. Macam situasi dalam kelas tadi, masing-masing dapat online guna handphone canggih masing-masing. Tu la kebaikan kewujudan teknologi kepada manusia.

Bercerita tentang teknologi, tadi terjumpa satu blog. Tajuk entry tersebut ialah “Fakta: Rupanya Benar ramalan Albert Einsten. Tertarik nak baca. Kenapa??

Inilah sebabnya





Mahu baca lebih lanjut?? Klik Sini


That All

Future Planner To Be: It's Better To Have a Plan Yet Undone, Rather than Having None At All

Header Baru

Assalamualaikum..

Ding dong Bell.. Today is a last class for this semester.. amboiii!! Tahun 3 sem 1 dah habis. Tapi kan, sekarang tengah bertungkus lumus dengan Projek Tahun Akhir.. Questionnaire yang akan diedarkan nanti pun belum di approve lagi dari supervisor tercinta..

Btw, even tengah stress gini.. nak cita cikit, nak share sikit sebab tengah gembira..kenapa?? sebab dah ada header baru...yeayea.. Even header Pfieya tak la secantik header yang lain tapi ini la hasil tangan pfieya sendiri..hehehe (gelak sakan) . Ok tak header baru Pfieya?? 

Saya budak baru belajar, kalo sesiapa nak beri tunjuk ajar, Pfieya sangat memerlukan and menghargainya.. Terima Kasih

Ni la header yang dimaksudkan




That All

Future Planner To Be: It's Better To Have a Plan Yet Undone, Rather than Having None At All

Sunday, December 9, 2012

segmen: Pencarian Blogger Baru


Assalamualaikum..

Malam ni nak join satu segmen. Tajuk “segmen: Pencarian Blogger Baru” by Aisyah Humaira.
Tertarik nak join sebab follower Pfieya setakat ni, saat penyertaan ini baru ada 59 orang..hehehe
Tarikh tutup segmen >> 31/12/2012 







Anda mahu join juga? Klik Sini tau..

Dear Niera:

Pfieya suka tengok blog Niera.. kemas and comel J
Bila nak ada blog kemas mcm tu ye?? Hehe
pinky, pinky color..cute sangat


That all

Future Planner To Be: It's Better To Have a Plan Yet Undone, Rather than Having None At All

Malaysia vs Thailand


Assalamualaikum..

Ding dong..ok3, baru lepas tengok perlawanan bola..Piala Suzuki..haaaa ..tengok bola ramai-ramai ngan housemate-housemate tersayang.. team mana main ni??

Malaysia vs Thailand









Fuhhh..berdebar2 pulak tengok..sambil (jerit2) ..hahaha..so, jangan ingat lelaki je pergi tengok bola..

Permainan malam ni ok.. tapi sayangnya tak dapat nak bagi 2 goal. Tak pe, final nanti lawan kat Thailand pulak. 

Semoga berjaya yaa.. Malaysia boleh!!

Result perlawanan hari ni 1-1

Final lawan kat Thailand
Kita tunggu 13/12/2012 pulak ye J

That all


Future Planner To Be: It's Better To Have a Plan Yet Undone, Rather than Having None At All

Sunday, December 2, 2012

segmen : year end giveaway by shu-sya


Assalamualaikum..

Ding Dong Bell..Ding Dong Bell..ni segmen ke2 yang Pfieya Join hari ni..bertajuk “segmen : year end giveaway by shu-sya”. Tarikh Tutup >> 31/12/201.. jeng3..






Anda Mahu Join Juga?? Klik Sini yee..

Pfieya Follow tau.. hehehe..Have a Nice day J

That All

Future Planner To Be: It's Better To Have a Plan Yet Undone, Rather than Having None At All

Saturday, December 1, 2012

Blogwalking On December by Sandra


Assalamualaikum..

Lama tak jengguk blog sendiri. Seriously busy sebab in a few week from now dah nak Final Exam. Ya Allah, dah nak tutup tirai dah Sem 1 Tahun 3 Pfieya kan? 1 more sem to go before I finish my study here. Malam ni terjumpa lak segmen ni. Nak joinnnnn..yeah3







Anda mahu join juga?? Klik Sini J

Blog Pfieya tak begitu aktif sebab Pfieya selalu busy (busy la sangat) hehehe.. Pfieya masih baru dalam berBlog walaupun blog Pfieya dh lama wujud. hehehe. So, boleh la selalu singgah and jenguk - jenguk kat Blog Pfieya juga yaaa..hehehe

That all


Future Planner To Be: It's Better To Have a Plan Yet Undone, Rather than Having None At All

Sunday, November 25, 2012

Segmen Kenal-kenal bersama Aisyah Humaira


Assalamualaikum..

Ada orang tak?? Hahaha..hari ni hari Ahad, nak join 1 lagi segmen yang best di mata pfieya..Jeng3
“Segmen Kenal-kenal bersama Aisyah Humaira”.. tertarik nak join sebab pemilik blogger nak kita perkenalkan diri..dah namanya segmen kenal-kenal kan?? Tak gitu?? Hahaha.. Bagi sesiapa yang nak join jugak..Boleh Klik Sini yee..  sebelum 25 November 2012 ,jam 7 malam







Perkenalkan diri pulak,

Nama: Pfieya
Nama FB: Pia Rosli (boleh add kalau nk yee) J
Umur: 22 (27/06/1990) < ----- birthday sama ngan si pemilik segmen tersebut..ngeee
Hobi: Melukis (walaupun lukisan tak cantik sangat)

So, tu je..nak lebih kenal..boleh la add dekat FB pfieya tau.. atau follow kat blog 
That all

Future Planner To Be: It's Better To Have a Plan Yet Undone, Rather than Having None At All

Saturday, November 24, 2012

Pencarian Blogist Disember By Nurfara Hani


Assalamualaikum..

Seriusly, sblm ni tak berminat masuk mana-mana segmen.. tapi hari ni rasa nak join Pencarian Blogist Disember by Nurfara Hani sebab nampak comel sangat. Blog dia nampak cantik and tersusun..Bila la agaknya blog aku jadi macam gitu jugak kn?? hahaha..

bagi sesiapa yang berminat juga join so boleh KLIK SINI tau sebelum 28 November 2012..




That all



Future Planner To Be: It's Better To Have a Plan Yet Undone, Rather than Having None At All

There was an error in this gadget
Copyright© All Rights Reserved pinky-phieya.blogspot.com