Follow Sini

Monday, April 22, 2013

Final Year Project Presentation


Assalamualaikum..

Salam cinta, salam sayang and salam satu Malaysia.. Hari nie ada event besar punya.. “Presentation for FYP”

Dengar ayat presentation tu pun dah cukup buat orang penakut macam Pfieya ni..Gulp Gulp..telan air liur sendiri..memang dup dap sangat.

To those yang pernah mengalami dan pernah present mesti faham kan perasaan tu..hehehe..ahli panel yang judge pun ok.. Panel terdiri daripada lecturer tercinta Fakulti Sains Sosial under Development Planning and Management department.

Mula nak present, memang Pfieya gugup sangat..ia la, tak tau kalau-kalau ahli panel tiba-tiba Tanya soalan yang Pfieya tak dapat jawab..Gulp again..

Tapi time dah sampai and berdiri kat depan, rasa ok pulak tapi suara je la agak semakin mengendur daripada bersuara lantang ke suara kecil (tak tahu kenapa).. Panel pun gelak-gelak dah, ia la kan Pfieya orang yang ke  6 present daripada 8 orang..huhuhu

Tapi apa-apa pun walaupun tengah gugup sangat and kaki terketar-ketar, sempat jugak berposing ambil gambar sebelum presentation bermula..ala-ala berlagak cool gitu padahal dalam hati fuhhh berdebar.. “Butterflies flying in my stomach” tu je perkataan yang paling tepat nak gambarkan situasi Pfieya masa tu..hahaha

Here is some picture untuk kenang-kenangan la kononnya..hehe.. By the way, rasa sangat lega and kena perbaiki certain part je.. Yihuuu..








That All




Future Planner To Be: It's Better To Have a Plan Yet Undone, Rather than Having None At All

Monday, April 1, 2013

Tips Persediaan untuk Travel Tempat Jauh dan Field Trip


Assalamualaikum..

Apa khabar hari ini ye? Pfieya lama tak muncul dekat blog kan? Really busy. Nak siapkan assignment, revision untuk mid term exam, Projek Tahun Akhir and tak lupa jugak pergi field trip untuk certain subject.

Bercerita tentang field trip Pfieya nak cerita sikit. Memandangkan Jumaat lepas is Good Friday, mean ada la cuti..kat Sarawak ada cuti..hehehe..so, Pfieya and group members ambik kesempatan nak pergi field trip untuk subject Social and Environment Impact Assessmment.

Each group consist of 3 members where we are from 2 state (Sarawakian plus other state from peninsular Malaysia) and from 2 different races..sebab lecturer buat macam ni adalah untuk campur-campurkan kitaorang untuk saling kenal-kenal antara lain-lain negeri.. So, kitaorang pun nasib baik member-member assignment merangkap kawan rapat Pfieya sendiri.. Sorang from Selangor (Malay), sorang lagi from Sarawak and also Malay and me from Sarawak but I am Melanau.

Memandangkan muka Pfieya Nampak macam Malay, then group-group lain ramai tak percaya kitaorang boleh form one group.. but, Pfieya kan mix Melanau and Iban. So, lecturer give me an opportunity to choose either I put my race Melanau or Iban..tak percaya?? Check Identity Card Pfieya ye..hahaha

Field trip mengambil masa 3 hari. Ambil masa 5 jam drive kereta. Terpasa meredah laluan yang menggunakan 2 buah feri. Sangat best and excited sebab boleh balik kampung 2 kawan rapat Pfieya jugak yang tak jauh dari kawasan kajian kitaorang.. Tengok gambar je la ye..

















Pfieya tak dapat ambik gambar banyak sangat..sebab penat then ada certain gambar yang tak boleh dipublish..hehehe

So Pfieya ada some tips persediaan untuk tavel tempat jauh dan field trip juga:

First, gunakan kasut yang selasa. Jangan sesekali guna kasut yang baru dibeli. Sebabnya nanti, takut melecet la pulak kaki. Kan nak pergi interview respondent kan. Kadang-kadang perlu berjalan jauh juga untuk cari respondent ni..

Second, jangan lupa bawa bekalan minuman. Haaa, yang ni sangat penting kalau kawasan kajian korang dekat area-area pendalaman. Mana la tahu kan perjalanan jauh mesti menyebabkan rasa haus yang teramat sangat..hehehe.

Third, bagi yang non muslim yang berambut panjang, bawak ikat rambut anda and ties kan ikat rambut supaya lebih selesa untuk perjalanan jauh.

Forth, bawak peralatan ala-ala first aid..plaster, minyak cap kapak (kenapa mesti cap kapak?? sebab tak tahu jenama lain,huhu), panadol pun boleh gak bawak and yang sama waktu dengannya.

Fifth, hurmmmm..idea hilang..tetttt..

So, there is some tips.

Last sekali, nak ucap Alhamdulillah..dapat hasil seperti yang diinginkan dan dapat pergi dengan selamat dan pulang dengan selamat.

That All




Future Planner To Be: It's Better To Have a Plan Yet Undone, Rather than Having None At All

There was an error in this gadget
Copyright© All Rights Reserved pinky-phieya.blogspot.com