Follow Sini

Sunday, July 29, 2012

Makanan Tradisional Masyarakat Melanau


Assalamualaikum


Salam semua..hari ni masuk hari ke-10 puasa, haaa..nk cita pasal makanan boleh x?? Eippp!! Saya puasa tau..hehehe

So, hari n ink tunjuk 1 jenis makanan traditional masyarakat Melanau. Apa ye?? Jom rajinkn diri baca apa yg saya taip kt bwh...



Ulat Mulung/ Si’et / Tinduh

Kalau dlm bhsa melayu org panggil ulat ni ulat mulung..kalau org melanau lak panggil ulat ni si’et..kalau org iban lak panggil ape?? Jawapan >>> Tinduh

Haaa...dh mcm2 bhsa dh kn??

Ulat mulung ni boleh didapati daripada pohon mulung/pohon sagu atau juga dikenali sbg pohon rumbia yang dh ditebang batangnya.. tp kemunculan ulat ni bukan ada serta merta dalam batang pohon rumbia melainkn pohon tersebut dibiarkn beberapa hari/minggu kt tanah..

Tahun lepas, masa family wat rumah baru kn, ada la bberapa batang pohon rumbia kt kawasan tanah perumahan kitaorng..so, me.. ada pengalaman sendiri pegang ulat ni..even saya melanau tp blm lagi try mkn ulat ni..x tnya kenapa yee..hahaha

So, ni la pic yg boleh saya sharekn dkt korang..gmbr ni saya ambik sendiri tau..hehehe









Ada gk yg kategorikn ulat mulung ni sebagai makanan eksotik. Sekarang dh dikomersialkn, so ulat mulung dapat menambah pendapatan kepada penjual ulat mulung ni.

Tapi kitaorng hari tu x jual, just bagi je kt jiran sebelah..hehehe

Hurm tertanya jugak apa khasiat n cara mkn ulat mulong ni. Saya xsure jugak sbb saya sendiri blm try lagi mkn ulat Mulong.

So, bagi sesiapa yg berminat nk mkn ulat mulong, korang leh pergi kt area2 Mukah sbb kt area Mukah memang bnyak ditanam pokok rumbia. Kat market pn ada gk org jual.




Future Planner To Be: It's Better To Have a Plan Yet Undone, Rather than Having None At All

Monday, July 23, 2012

Quick update about Ramadhan



Assalamualaikum

Salam all, today dh masuk hari ke 4 kita berada dalam bulan Ramadhan..Alhamdulillah..puasa tau, x tak posa..hahaha..

Baru hari ni berkesempatan update blog,lama dh x update..xpe la tu..hehehe..

Adoi..td bukan main ada idea nk letak kt blog, skrng dh hilang tetiba lak..huhuhu

Btw, harap2 semua berada dalam keadaan sihat hendaknya.. so, just nk ucapkan Selamat Menyambut Bulan Ramadhan Al-Mubarak..



Photo from Google Image

Future Planner To Be: It's Better To Have a Plan Yet Undone, Rather than Having None At All

There was an error in this gadget
Copyright© All Rights Reserved pinky-phieya.blogspot.com