Follow Sini

Wednesday, February 27, 2013

Tips untuk mengelakkan orang lain susah meneka password ATM anda


Assalamualaikum..

Ding Dong Bell.. Pfieya baru habis kelas and baru lepas pergi makan. Sekarang kat library (konon-konon bajet cari buku la sangat). Haha

Nampak tak tajuk kat atas. Adehh.. Pfieya memang tak pandai buat tajuk yang sesuai dengan isi yang Pfieya nak tulis.






Sekarang bukan nak cerita pasal benda tu, Just nak share something pasal yang berlaku menimpa seorang sahabat yang sama belajar. Even kitaorang student lain-lain department tapi still berduka dengan kejadian yang menimpa sahabat tersebut. Pfieya tak nak mention nama. Biar lah rahsia. Just untuk berkongsi cerita sahaja.

Ceritanya begini, semalam syok-syok tengah online then ternampak satu picture yang kawan-kawan FB post. Terkejut sangat dengar cerita bahawa seorang sahabat telah kehabisan semua duit PTPTN disebabkan ada someone yang mencuri kad bank sahabat tersebut. Ya Allah. Duit PTPTN yang dinanti-nanti memang baru je dapat semalam tapi ada jugak manusia yang berhati busuk melakukan perbuatan mencuri dan mengeluarkan semua jumlah wang yang ada dalam akaun bank. Jahat sangat orang tu.

Kejadian berlaku macam mana, tu Pfieya tak ada selidik. Yang pastinya perbuatan tersebut dilakukan oleh orang yang dalam kampus sendiri. Kesian dekat sahabat kita tu.

Daripada kejadian tu, Pfieya come up with some langkah berjaga-jaga:

First, Jangan set kan password kad bank anda dengan “birthday date”. Hal ini disebabkan ramai yang buat benda yang sama then memudahkan ‘penjenayah- penjenayah’ ni senang buat kerja buat transasi pengeluaran duit menggunakan kad ATM korang. Lagi-lagi kalau dalam wallet korang terselit sekali I.C korang.

Second, Jangan senang-senang suruh orang lain tahu nama Ibu korang. Sebab selalu kan, kalau nak isi ape-ape mesti ada diorang mintak nama Ibu kn? So, Jangan letak salinan kad pengenalan Ibu korang dalam wallet. Hafal je number I.C Ibu korang. Itu terlihat lebih selamat.

Third, Do not believe others and mintak tolong diaorang keluarkan duit and korang mention pulak password korang kat kawan-kawan. We never know kalau-kalau ada yang berniat tak baik (bukan semua). Syaitan tu selalu mengoda hamba Allah untuk melakukan benda yang tak baik. Kalau family member pulak. YES. You can believe them.

So, tu je Tips yang Pfieya dapat kongsikan. Sememangnya musibah tidak dapat kita elak tapi kita perlu mengambil inisiatif bagi menggelakkan musibah itu berlaku. In shaa Allah.

That All



Future Planner To Be: It's Better To Have a Plan Yet Undone, Rather than Having None At All

Sunday, February 24, 2013

Segmen: My Cute Pets By Affy and Angiela


Assalamualaikum..

Ding Dong Bell. Apa khabar? Sihat? Hahaha.. dah dah, Pfieya nak join 1 segmen. Tajuk segmen tersebut ialah “Segmen: My Cute Pets By Affy and Angiela”. Cute title kan? Jom la join.

Nak join jugak? KlikSini.





So, haiwan cute yang Pfieya ada..merangkap pet tersayang ialah Kucing. Pfieya letak gambar je la ye. Here it is..




Yang kanan diberi nama Mimi..yang tengah pulak Momo and yang kiri Nami.

Cute kan? Actually Pfieya ada banyak kucing but I really love this picture. So, that why Pfieya just letak gambar nie je..hehehe.

Jom la ramai-ramai memeriahkan segmen ni. Opsss!! Lupa nak mention. Tarikh tutup segmen ni ialah 24/3/2013.. ada sebulan lagi masa..jeng jeng jeng

That All



Future Planner To Be: It's Better To Have a Plan Yet Undone, Rather than Having None At All

Friday, February 22, 2013

Segmen: Tingkatkan Followers & Trafik Blog


Assalamualaikum..

Ding Dong Bell. This is second segment that I join today. “Segmen: Tingkatkan Followers & Trafik Blog”.

Owner segmen, Pfieya dh siap tampal Banner anda di sini menggunakan gam uhu..hehe.. To those yang mahu join jugak. Jom Klik Sini.



Again.. come-come..Join..hehehe

That All




Future Planner To Be: It's Better To Have a Plan Yet Undone, Rather than Having None At All

Segmen: Hello Blogger Mesra 2013 By Cik Mira


Assalamualaikum..

Ding Dong Bell. It been a long time I didn’t join any segment. So, Today I would like to join this segmen “Segmen: Hello Blogger Mesra 2013 By Cik Mira”.

Tertarik nak join sebab tajuk segmen tersebut..hehe.. Besides, Blog owner segmen ni cute tau.. Nak join jugak? Jom Klik Sini.




So, jom ramai-ramai memeriahkan segmen ini.. Yuhuu

That All





Future Planner To Be: It's Better To Have a Plan Yet Undone, Rather than Having None At All

There was an error in this gadget
Copyright© All Rights Reserved pinky-phieya.blogspot.com