Follow Sini

Tuesday, August 28, 2012

Mini Popiah


Salam semua, selamat pagi, tgh hari, petang n malam..

Today I would like to share something ngan korang2..haaaa... wlaupn skrng dh masuk bln syawal, but sy nk cerita pasal bulan puasa yg dh berlalu..knp??

Xda pa2 la..just nk share satu resepi ngan korang2.. resepi Mini Popiah..ok x?? Mana la tau nnti leh buat mini popiah untuk raya thn depan..betool x??

Mesti tertnya2..knp br sekarang nk share kn?? Sbb hari tu agk busy sikit kemas rumah, buat biskut jugak (biskut xda la bnyk mana pn) hahaha..

Actually raya thn ni je rajin nk wat biskut..selama ni main tunjuk je kt kedai..amboi3.
But, tahun ni akak dh bg arahan kena wat biskut jugak, then kena wat jugak..alang2 dh rajin so kena wat jugak right?? J

Stop3!! Kita terus jump ke resepi kita..ok?? jommmm...

Bahan2:

Serunding ( beli je yg dh siap masak ye)
Putih telur (berperanan sebagai gam)
Kulit popiah


  • Bilangan telur n kulit popiah tu korang leh wat ikut kemampuan ye..




Cara nk buat:

  • Potong kulit popia kepada 18 (sy suka potong kulit popia kpd 18..br la jd btol2 mini popiah)

  • Then, letakkan serunding kt tengah2 kulit popia yg dh dipotong mcm ni.


  • Lipatkan kedua belah tepi segi tiga tadi then gulungkan.. gam gulungan popiah tersebut dengan menggunakan putih telur supaya popia x terbuka.

  • Bila dh siap semuanya..boleh la panaskn minyak (guna api yg kecil je yeee)..

  • Goreng mini popiah tersebut sehingga berwarna kekuningan..

  • Angkat n letak dekat tisu minyak supaya minyak gorengan yang berlebihan dapat diserap atau boleh jugak dihidangkan panas2 (untuk minum petang)

  • Kalau untuk hari raya so letak dalam bekas kedap udara  bg mengekalkn keranggupan popiah tersebut..
Selamat Mencuba


Mini popiah buatan tangan sendiri 






  Info untuk potongan kulit popiah:


Potong sembilan





Potong 18







Future Planner To Be: It's Better To Have a Plan Yet Undone, Rather than Having None At All

There was an error in this gadget
Copyright© All Rights Reserved pinky-phieya.blogspot.com