Follow Sini

Friday, October 21, 2011

Allergic Story Mory

Salam all,

Rasanya lama dh x post smthing kt blog sbb skrng dh start new sem n kena berjuang lagi ke jalan mencari ilmu..

Kita mmng dilahirkan untuk belajar kn?? Sbb, mmng setiap hari pn kita belajar smthing yg baru dlm hidup kita..

Eipppp..stoppp!!!!..kali ni x nk cita pasal tu, nk cita benda lain lak. Hari ni nk cita pasal isu “Allergic” atau lebih dikenali sebagai alahan.

Korang tau ape benda tu allergic x?? Allergic ni mcm bdn kita x boleh nk terima ssuatu tu..saya pn xtau nk ckp cmne..yg alahan laaa..hahaha

Hari2 berlalu terasa ok2 jk, but tiba 1 masa time kena allergic, adehhhh..sensaranya hanya tuhan je tahu.. allergic boleh terbahagi kpd bberapa jenis, antaranya ialah allergic ngan makanan n allergic kulit.. Saya termasuk dlm golongan yg allergic jenis ni..

Dulu2 xtau lagi ada allergic gini, sbb tu kadang2 x tau sbb knp ttiba kulit jadi kmerahan..so, teroka punya teroka akhirnya dpt jugak mgenalpasti factor kepada permasalahan trsebut..
Faktor kepada allergic yg saya alami (amboi!!!! Dh ayt nk wat karangan je),saya sengal..

Faktor:




1.Serangga especially SEMUT:

Ni kes yg berlaku hari tu, time syok2 nk g kebun btemankn akak n my mom..jalan punya jalan then ttiba jari ibu kaki terasa kesakitan mcm kena api..weiiii weiiii semut gigit dowhhh..sakit sgt, hurmm nasib baik x nangis.

Mula2 ingt cm besa2 je, lama2 kn semakin kembang n kembang jari kaki hingga merebak ke pergelangan kaki, my mom x sedap hati then terus ajak balik rumah je sbb keadaan dh semakin teruk.

Tiba kt rumah, seluruh badan pulak dh bengkak2..smpai ke muka, bengkak kecik2 n rasa sakit sgt.. my sis terus bawak g hospital, guna motorsikal je kot

Dalam keadaan bdn2 bengkak, muka bengkak smpai kt hospital..terus nurse check n tnya wat happen..wat happen??hahaha..xda la smpai gitu kn,mana de nurse nk terkejut sgt pn tgk kes2 gitu..kes biasa bg mereka..hahaha

Lepas kena check terus doctor bg injection kt lengan,nasib baik saya bkn jenis takut jarum..take it easy n relax (berlagaknya) hahahaha.. then org yg keja kt farmasi bagi ubt untuk mengelakkan kembang berterusan berlaku..huhuhuhu

Sampai je rumah, terus merebahkan diri kt katil, rasa cm x larat sbb lepas kena injection, rasa macm nk tido je..hahaha..drug tu..tp DRUG untuk ubati penyakit ye, bkn drug yg mndatangkn penyakit..hahaha

1 n 2 hour  ttido x sedarkan diri, bngun2 je bengkak2 dh beransur pulih..2 hari kot untuk sembuh sepenuhnya..alhamdulillah J




2.Kacang :

Saya paling BENCI kacang..tau kenapa?? Disebabkn mkn kacang la muka penuh dgn jerawat..dpt tau diri sendiri allergic kacang time tingkatan 1 lagi..sejak dari hari tu juga laaa saya tanamkn sikap anti-kacang..huhhhhh

sakit kot kalo muka penuh ngan jerawat..uihhhh taubat taubat taubat xmau kacang dh..serius ckp..nasib la jerawat kt muka time form 1 dpt di sembuhkn dengan mengamalkn cuci muka selalu..ambik air wuduk mmng efektif juga sbb kita cuci muka time tu..selain dpt menambahkn pahala dgn menjalankn ibadah solat.. J



3.Kuaci:

Zmn muda2 dulu suka sngt ngan kuaci..tp semenjak umur dh mula meningkat ni mcm2 je makanan yg x leh di mkn..huhuhu..mgaku tua ka? hahahaha..

Hal ni mula disedari bila terasa hidung gatal sgt tnpa sbb yg pasti n tanpa fakta yg sahih pulak tu..tp lepas tu dpt tau tiap kali mkn kuaci mesti hidung akan rasa sgt2 gatal..

Sengsara selalu garu2, gosok2 hidung gatal depan org ramai..nnti org fikir pe pulak pasal diri kita kn?..mcm x sopan je asyik gosok2 hidung depan mereka..at least, kalo muka x cntik mcm saya ni, perangai kena la jaga kn..hehehe

So that all for today..just nk sharing something about perasaan golongan2 yg allergic..korang ada allergic jugak?? Ada... mksudnya kita sama,sabar ye menghadapinya(mmperingatkn diri sendiri n org lain) hahaha..

Lastly, teringat kata2 mama:

Mama: “kesiannya ank mama ada allergic, kulit second hand kot kalo gitu” hahaha..
Me: alaaaa.. jgn la ckp gitu mama L
Mama: mama saje je ckp gitu..hahaha

“kulit second hand”?? argghhhh tidakkkk..sabar je la.. ^_^





Future Planner To Be: It's Better To Have a Plan Yet Undone, Rather than Having None At All

There was an error in this gadget
Copyright© All Rights Reserved pinky-phieya.blogspot.com