Follow Sini

Sunday, January 6, 2013

Segmen: Saya Blogger Dari Negeri.....


Assalamualaikum..

Esok dah start Final Exam.. Doakan Pfieya boleh jawab exam dengan jayanya tau.

Ding Dong Bell, hari ni nak join satu segmen bertajuk “Segmen: Saya Blogger Dari Negeri.....”
Tarikh akhir segmen ni >> Tiada (boleh je join bila-bila). Mahu join juga? Jom Klik Sini.




Pfieya adalah blogger dari Negeri Sarawak (Sarawak Bumi Kenyalang)
So, nak tahu apa yang best dekat Sarawak?? Jom la terjah!!.

Sarawak memang terkenal dengan kepelbagaian bangsa. Contohnya Melanau, Iban, Bidayuh, Melayu, Cina, India, dan banyak lagi. Kepelbagaian tersebut juga memberikan keunikkan yang tersendiri kepada masyarakat yang tinggal di Sarawak.

So, Pfieya nak cerita pasal makanan je la yee. Ok, makanan yang sangat popular kat sini ialah:

Laksa Sarawak
Laksa yang menggunakan mee Bihun





Mee kolok
Mee kolok ayam dan Mee kolok Daging..sedap!!




Ulat mulong
Kadang-kadang digoreng. Seriously even Pfieya orang Sarawak, Pfieya belum lagi try makan ulat ni. Kenapa?? Kesian la nak makan ulat yang cute. Hehehe

Dekat area Mukah banyak ulat Mulong sebab banyak pohon mulung, dijual di Market pun ada J
Mahu baca lebih lanjut tentang Ulat Mulong?? Baca la entri Pfieya yang lepas>> Klik Sini





Manok pansuh
Manok dalam bahasa Sarawak ialah Ayam. Manok pansuh ini adalah ayam yang dimasak di dalam buluh. Seriuosly sedap, auntie Pfieya yang berbangsa Iban mesti selalu masak manok pansuh kalau family Pfieya datang rumah dia. Nak try jugak rasa Manok Pansuh?? Jom datang ke Sarawak J







Umai
Umai menggunakan isi Ikan mentah yang dihiris halus-halus, dicampur dengan bawang, cuka, halia and limau nipis (banyak lagi bahan..Pfieya ni pelupa orangnya..haha)
Isi ikan yang mentah akan menjadi masak bila diletakkan dalam larutan cuka, asam dan halia. Isi yang berwarna agak “putih” menandakan isi ikan tersebut telah masak and don’t worry, tak hanyir sebab dah diletak dalam cuka.





Terubuk Masin
Bippp..Bippp.. Ikan terubuk sangat famous di Sarawak. Isi Ikan yang sangat sedap. Boleh juga dimasak kunyit. Sekarang, Ikan terubuk ada yang dimasinkan so jadi la Ikan Terubuk Masin. Ikan Terubuk Masin digoreng je pun sedap and dimakan dengan Nasi goreng..Fuhhh!!

Telur Ikan terubuk pun ada juga yang dimasinkan. Telur Ikan Terubuk ni harganya lebih mahal dari harga isi Ikan Terubuk Masin. Kenapa?? Sebab sedap kot.

Mungkin sebab tu kot ramai kawan-kawan Pfieya yang dari Semenanjung (study sini..kat Sarawak) sebelum diaorang balik Semenanjung mesti ada yang siap dah tempah awal-awal  Ikan Terubuk Masin bawak balik untuk bagi family diaorang try sendiri.






Kek Lapis Sarawak
Tidak sah jika tidak membeli kek Lapis Sarawak jika anda, anda dan anda datang ke Sarawak. Pelbagai Jalur-Jalur gitu. Kalau dekat Kuching ramai peniaga yang jual Kek Lapis ni dekat Waterfront, Kuching. Boleh pilih pelbagai perisa, warna, jalur-jalur yang disukai dengan harga yang berpatutan.





Ni la keistimewaan Sarawak. Jom la datang Sarawak yaa, banyak lagi benda menarik di sini J

p/s Semua picture tersebut Pfieya cedok dari Encik Google.. (ambik jalan mudah je Pfieya ni kan?..haha).. Maafkan saya J

Menjadi mangsa tag>> Sini dan Sini

That All

Future Planner To Be: It's Better To Have a Plan Yet Undone, Rather than Having None At All

13 comments:

  1. dari segmen nok sama.

    http://revciless.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-dari-negeri.html

    thx sbab visit blog kmk. kmk balas kunjungan ktk. aok. kmk owg miri :)

    ReplyDelete
  2. kitak student unimas juak ka ? sma la kita bha :)

    ReplyDelete
  3. hai . kita dr selangor . er, ulat mulong tu sedap ke ?
    http://cikukika.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-dari-negeri.html

    ReplyDelete
  4. dari segmen yang sama.. follow back k...

    http://simonim.blogspot.com/2013/01/saya-blogger-dari-negeri-pahang.html

    ReplyDelete
  5. done follow ctowk. :D
    dtg dr segmen sma. :)

    http://sikucingsengal.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    kmk blogger sarawak juak. :)

    ReplyDelete
  6. ♥ Salam... Datang Dari Segmen Yang Sama..hAH? Ulat mulong??? Geli palk..huhu Huhu.Blogger Dari SABAH,Salam Kenal K..Dah FOLLOW Sini..Jom Singgah Blog Saya Plak K.. ^__^

    http://manssmile.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-dari-sabah.html

    ReplyDelete
  7. assalamualaikum! dari segmen sama. terbang dari terengganu. teringin nak pergi Sarawak!! done follow sini! :D. btw,, cantik blog~

    ReplyDelete
  8. salam

    saya dh follow sini

    saye org terengganu

    dari segmen yang same

    dtg lar jenguk and follow

    http://misszerocinta.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-dari-negeri.html

    btw , nice blog :]

    ReplyDelete
  9. Blogwalking kat sini,

    Dah follow awak dah,

    Jom follow saya kalau belum,

    http://angellovesoldier.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-dari-negeri-sarawak.html

    Terima kasih (^_^)

    ReplyDelete
  10. kek sarawak memng sedap. ^ ^



    http://tatynadiah.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    ReplyDelete
  11. salam kenal dan follow sini dari segmen yang sama juga..

    terubok masin my peberet.belom penah sampai lagi sarawak.

    http://lobaksusue.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-dari-negeri.html

    ReplyDelete
  12. Salam.... Cik Putih blogger TERENGGANU. Datang blogwalking and follow disini. Sama-samalah kita memeriahkan dunia blogwalking. Ahikss... and also Good Luck.Wauu...CP tahun lepas baru p kuching. Jaln2 kat sana. Best jugak yer. sempat makan laksa sarawak tp mee kolok tak.

    http://sfadazzlinggirl.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html

    Psss...psstt... Jenguk sini gak :

    http://sfadazzlinggirl.blogspot.com/2013/01/hanif-idrus-giveaway-2013-segmen.html

    Read more: http://kharisma-alfath.blogspot.com/2013/01/segmen-saya-blogger-negeri.html#ixzz2IPBqwTpQ

    ReplyDelete

Copyright© All Rights Reserved pinky-phieya.blogspot.com