Salam semua,
selamat pagi, tgh hari, petang n malam..
Today I would like
to share something ngan korang2..haaaa... wlaupn skrng dh masuk bln syawal, but
sy nk cerita pasal bulan puasa yg dh berlalu..knp??
Xda pa2 la..just
nk share satu resepi ngan korang2.. resepi Mini Popiah..ok x?? Mana la tau nnti
leh buat mini popiah untuk raya thn depan..betool x??
Mesti tertnya2..knp
br sekarang nk share kn?? Sbb hari tu agk busy sikit kemas rumah, buat biskut
jugak (biskut xda la bnyk mana pn) hahaha..
Actually raya thn
ni je rajin nk wat biskut..selama ni main tunjuk je kt kedai..amboi3.
But, tahun ni akak
dh bg arahan kena wat biskut jugak, then kena wat jugak..alang2 dh rajin so
kena wat jugak right?? J
Stop3!! Kita terus
jump ke resepi kita..ok?? jommmm...
Bahan2:
Serunding ( beli
je yg dh siap masak ye)
Putih telur
(berperanan sebagai gam)
Kulit popiah
- Bilangan telur n kulit popiah tu korang leh wat ikut kemampuan ye..
Cara
nk buat:
- Potong kulit popia kepada 18 (sy suka potong kulit popia kpd 18..br la jd btol2 mini popiah)
- Then, letakkan serunding kt tengah2 kulit popia yg dh dipotong mcm ni.
- Lipatkan kedua belah tepi segi tiga tadi then gulungkan.. gam gulungan popiah tersebut dengan menggunakan putih telur supaya popia x terbuka.
- Bila dh siap semuanya..boleh la panaskn minyak (guna api yg kecil je yeee)..
- Goreng mini popiah tersebut sehingga berwarna kekuningan..
- Angkat n letak dekat tisu minyak supaya minyak gorengan yang berlebihan dapat diserap atau boleh jugak dihidangkan panas2 (untuk minum petang)
- Kalau untuk hari raya so letak dalam bekas kedap udara bg mengekalkn keranggupan popiah tersebut..
Info untuk potongan kulit popiah:
Potong sembilan
Potong 18
No comments:
Post a Comment