Follow Sini

Tuesday, April 19, 2011

Minat
Assalamualaikum..

Yuhuuu..bertemu lagi, kali ni saya nk cerita pasal minat pulak.. minat ni sebenarnya timbul dari smthing yg kita suka sama la  juga mcm hobi..

Kalau tnya saya??pa hobi saya eikk??hahaha..x lain dan x bukan semestinya minat melukis..knp minat melukis?? Yuppp..soalan bgs..sbbnya saya dpt menterjemahkan pemikiran saya melalui lukisan..kadang2 apa yg saya lukis mungkin x original daripada karakter yg saya buat sendiri tp melukis karakter hasil lukisan org lain juga salah satu cara untuk menyampaikan minat terhadap lukisan. Mksudnya bukan menekap lukisan. Tp mksudnya berusaha melukis sehingga menyamai lukisan tersebut tnpa menekapnya.. 

Minat melukis mula timbul slps saya mula bkawan dgn kwn2 yg mmng hebat dlm bidang seni lukis..x kisah la lukis kartoon ke, lukis permandangan ke..yg penting lukisan.. kalau x silap masa tu masih dlm tingkatan 4 lg..

Time tingkatan 1-3 mmng x minat langsung sesuatu yg dinamakn seni smpai ckgu pn pernah marah2 sbb saya xpernah nk siapkn lukisan masa dlm kelas..masih segar lagi dlm ingatan bila ckgu seni tingkatan 3 ckp “awk kalau x minat sngt dgn pdidikn seni so tahun depan awk masuk lh aliran sains supaya awk x jmpa lagi dgn saya n dgn hl2 seni”..wahh!!! sedihnya time tu..tp apa boleh buat, saya x terniat nk buat cmtu tp saya mmng x tau melukis masa tu..serius!!! saya x tipu..

Mmng x dinafikan kn bila kata2 ckgu mmng satu doa..sbb pada taun berikutnya saya masuk aliran sains..sprti yg ckgu ckp mmng aliran sains x ambik dh subjek seni..tp saya x boleh terpisah dr pkataan “seni” tu sbb bjmpa pulak kwn2 yg suka seni..hahaha..dh takdir agknya..

Start dari situ minat dgn seni dh nmpak. Kwn2 suka beli komik, majalah berkaitan anime, suka melukis smthing..ehmmmm..so saya pn terikut sama..tp tu x bermkna saya abaikan pelajaran.. bahagi masa dgn baik so akn dpt wat kerja 2 dlm 1..adehhhh..dh mcm milo 3 in 1 pulak kn..hahaha

Start dari situ jugak saya mula bjinak2 dgn melukis poster..ala2 geng “seni” la time tu..bdk2 kt sekolah yg panggil kitaorng cmtu.. I LIKE THAT WORD..betol3 x tipu.. J ..setiap ada hl yg berkaitan dgn poster semestinya geng2 kitaorg yg akn dicari..tgn pulak semestinya asyik kena cat, tudung pn kena calitan cat but happy la time tu..rindu nk balik lg ke zmn sekolah, zmn muda2..aduhhhh..berangan sudah.. ehhh, skrng pn saya masih muda kn??hahaha

Walaupn minat mendalam dlm seni tp x pernah ada kemajuan nk tingkatkn mutu lukisan sbb bkwn ngan diaorg hnya 2 thn then habis je sekolah semua bw haluan masing2..saya lak masuk form6 n yg lainnya ada yg dpt twrn nurse, tawaran maktab n jg matrik..saya je yg masuk form 6 dr group2 “seni” tu..sedih sngt2..apa boleh buat kn dh ketentuan tuhan..redha..insyaAllah

Masuk form 6 minat thadap seni mmng dh dilupakan sbb dh masuk asrama..suasana agk lain x sama mcm jadi pelajar harian tp nasib baik masih boleh focus study..tu yg paling penting J

Then smpai la masuk sini(unimas) minat tu timbul lagi tp hanya sekadar hobi..x lebih dari tu..tp saya percaya semua org ada bakat masing2 n yg saya tau saya bkn tergolong dlm golongan org2 “seni”..tp bidang apa pula??hahaha

That all untuk kali ni..jmpa nnti
wasalam

Future Planner To Be: It's Better To Have a Plan Yet Undone, Rather than Having None At All

2 comments:

  1. i tahu perangi u mmg ske sgt nk mlukis.....mmg ada bkt...:P

    ReplyDelete
  2. Hahahaha..thanks sheila.. :)

    ReplyDelete

There was an error in this gadget
Copyright© All Rights Reserved pinky-phieya.blogspot.com