Follow Sini

Wednesday, February 27, 2013

Tips untuk mengelakkan orang lain susah meneka password ATM anda


Assalamualaikum..

Ding Dong Bell.. Pfieya baru habis kelas and baru lepas pergi makan. Sekarang kat library (konon-konon bajet cari buku la sangat). Haha

Nampak tak tajuk kat atas. Adehh.. Pfieya memang tak pandai buat tajuk yang sesuai dengan isi yang Pfieya nak tulis.






Sekarang bukan nak cerita pasal benda tu, Just nak share something pasal yang berlaku menimpa seorang sahabat yang sama belajar. Even kitaorang student lain-lain department tapi still berduka dengan kejadian yang menimpa sahabat tersebut. Pfieya tak nak mention nama. Biar lah rahsia. Just untuk berkongsi cerita sahaja.

Ceritanya begini, semalam syok-syok tengah online then ternampak satu picture yang kawan-kawan FB post. Terkejut sangat dengar cerita bahawa seorang sahabat telah kehabisan semua duit PTPTN disebabkan ada someone yang mencuri kad bank sahabat tersebut. Ya Allah. Duit PTPTN yang dinanti-nanti memang baru je dapat semalam tapi ada jugak manusia yang berhati busuk melakukan perbuatan mencuri dan mengeluarkan semua jumlah wang yang ada dalam akaun bank. Jahat sangat orang tu.

Kejadian berlaku macam mana, tu Pfieya tak ada selidik. Yang pastinya perbuatan tersebut dilakukan oleh orang yang dalam kampus sendiri. Kesian dekat sahabat kita tu.

Daripada kejadian tu, Pfieya come up with some langkah berjaga-jaga:

First, Jangan set kan password kad bank anda dengan “birthday date”. Hal ini disebabkan ramai yang buat benda yang sama then memudahkan ‘penjenayah- penjenayah’ ni senang buat kerja buat transasi pengeluaran duit menggunakan kad ATM korang. Lagi-lagi kalau dalam wallet korang terselit sekali I.C korang.

Second, Jangan senang-senang suruh orang lain tahu nama Ibu korang. Sebab selalu kan, kalau nak isi ape-ape mesti ada diorang mintak nama Ibu kn? So, Jangan letak salinan kad pengenalan Ibu korang dalam wallet. Hafal je number I.C Ibu korang. Itu terlihat lebih selamat.

Third, Do not believe others and mintak tolong diaorang keluarkan duit and korang mention pulak password korang kat kawan-kawan. We never know kalau-kalau ada yang berniat tak baik (bukan semua). Syaitan tu selalu mengoda hamba Allah untuk melakukan benda yang tak baik. Kalau family member pulak. YES. You can believe them.

So, tu je Tips yang Pfieya dapat kongsikan. Sememangnya musibah tidak dapat kita elak tapi kita perlu mengambil inisiatif bagi menggelakkan musibah itu berlaku. In shaa Allah.

That All



Future Planner To Be: It's Better To Have a Plan Yet Undone, Rather than Having None At All

5 comments:

  1. even family pun we have to be careful. asal namanya manusia...

    ReplyDelete
  2. Yah, perlu tukar passwordlah kamek towk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..bagus2..langkah berjaga2 :)

      Delete
  3. RSNYA KMK PUN MAOK TUKAR PASSWOD JUAK LA..BAHAYA ZAMAN NEKTOK,ORG KIN KOAT NIPU

    ReplyDelete

There was an error in this gadget
Copyright© All Rights Reserved pinky-phieya.blogspot.com